ARTICLE
Sposób żywienia a stan odżywienia pacjentów z zaburzeniami afektywnymi i schizofrenią
			
	
 
Więcej
Ukryj
	
	
									
				1
				Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
				 
			 
						
				2
				Klinika Psychiatrii, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
				 
			 
										
				
				
		
		 
			
			
			
			 
			Data nadesłania: 02-02-2017
			 
		 		
		
			
			 
			Data ostatniej rewizji: 02-06-2017
			 
		 		
		
		
			
			 
			Data akceptacji: 08-06-2017
			 
		 		
		
			
			 
			Data publikacji online: 30-12-2017
			 
		 		
		
			
			 
			Data publikacji: 30-12-2017
			 
		 			
		 
	
							
					    		
    			 
    			
    				    					Autor do korespondencji
    					    				    				
    					Ewa  Stefańska   
    					Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny, ul. Mieszka I 4 B, 15-054 Białystok, Polska
    				
 
    			
				 
    			 
    		 		
			
																																 
		
	 
		
 
 
Psychiatr Pol 2017;51(6):1107-1120
		
 
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Cel pracy:
Celem pracy była ocena wartości odżywczej racji pokarmowych w grupie kobiet i mężczyzn chorujących na zaburzenia afektywne nawracające oraz schizofrenię, a także określenie związku wybranych parametrów żywieniowych ze wskaźnikami antropometrycznymi świadczącymi o stanie odżywienia badanych.
Metoda:
Badaniem objęto 219 osób (61 pacjentów z zaburzeniami depresyjnymi nawracającymi, 60 pacjentów ze schizofrenią oraz 98 zdrowych ochotników). W ocenie ilościowej sposobu żywienia wykorzystano 24-godzinny wywiad żywieniowy. W ocenie stanu odżywienia wykorzystano pomiary antropometryczne, biochemiczne i analizę składu ciała.
Wyniki:
Wykazano, iż kobiety z depresją i schizofrenią posiadały istotnie wyższą zawartość zarówno tkanki tłuszczowej trzewnej jak i tkanki tłuszczowej podskórnej w porównaniu z grupą kontrolną. Dieta o większym udziale energii z białka, wyższej podaży wapnia sprzyjała mniejszej zawartości tłuszczu w organizmie kobiet chorujących na depresję (w grupie mężczyzn z depresją takiej zależności nie odnotowano). W grupie pacjentów ze schizofrenią dieta o mniejszej podaży energii sprzyjała mniejszej wartości wskaźnika BMI, obwodu talii, wskaźnika WHR i mniejszej zawartości tłuszczu w organizmie.
Wnioski:
Nieprawidłowa struktura energetyczna, jak i nieodpowiednia zawartość składników odżywczych może w przyszłości przyczynić się do rozwoju wielu chorób somatycznych doprowadzając tym samym do pogorszenia jakości życia badanych jak i utrudniając utrzymanie zdrowia psychicznego.